25 Ιαν 2018

Παρουσίαση του βιβλίου:"Ήττα-Θρίαμβος-Καταστροφή"



Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του αδελφού μας Δημήτρη Μαλέση (Δρος Ιστορίας και Καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων) με τίτλο "Ήττα - Θρίαμβος - Καταστροφή" των εκδόσεων Επίκεντρο. 




Ο τίτλος του ιστορικού δοκιμίου περικλείει τρεις φάσεις μίας πυκνής από ιστορικά γεγονότα χρονικής περιόδου, 1887-1922, με την «Ήττα» να δείχνει την ήττα από τον τουρκικό στρατό το 1897, το «Θρίαμβο» να δείχνει του βαλκανικούς πολέμους και την «Καταστροφή» να δείχνει τη μικρασιατική εκστρατεία και τις συνέπειές της.
Ο Δημήτρης αναφέρθηκε στα βασικά ερωτήματα που θέτει το βιβλίο και τις απαντήσεις που δίνει, όπως για το ποιος ευθύνεται για το 1897 και περιέγραψε την πολιτική κατάσταση της εποχής, τις πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές, με σύσσωμο το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό να είναι υπέρ του πολέμου.

Ακολούθησε πληθώρα αξιόλογων ερωτήσεων από τους παριστάμενους αδελφούς και συζήτηση σχετικά με τα θέματα που αναπτύσσονται στο βιβλίο. 













ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Ποιος ευθύνεται για το "Μαύρο ’97";
Αποδόθηκαν ευθύνες;
Η πρώτη επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα το 1909 συνιστά επανάσταση ή πραξικόπημα;
Συνέβαλε στην "Ανόρθωσιν των κακώς εχόντων" ή λειτούργησε "διαλυτικά" για το στράτευμα;
Αλλά και τι σήμαινε για την πολιτική ζωή της χώρας τις επόμενες δεκαετίες;
Ποιος ήταν ο κύριος συντελεστής στις νίκες των Βαλκανικών Πολέμων;
Αλλά και ποιος ευθύνεται για τον πρώτο μεγάλο διχασμό που συντάραξε τη χώρα τη δεκαετία του 1910 και άφησε ανοικτές πληγές για πολλά ακόμη χρόνια στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας;
Αποτελούσε κεραυνό εν αιθρία ή ήταν προδιαγεγραμμένη η σύγκρουση;
Ήταν "αντιβασιλικός" ο πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος;
Πόσο παράτολμη ήταν η Μικρασιατική επιχείρηση;
Και, κυρίως, ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη καταστροφή που ακολούθησε το ’22; Ένοχοι ή αθώοι οι "έξ" που εκτελέστηκαν στο Γουδί;

Είναι ορισμένα ερωτήματα που τίθενται στην παρούσα μελέτη και επιχειρείται η επανατοποθέτησή τους, χωρίς βέβαια να δίνονται οριστικές απαντήσεις, αφού η Ιστορία συνεχίζεται να γράφεται. Η περίοδος που ξεκινά την επομένη του τερματισμού του «ατυχούς» πολέμου του ’97 μέχρι τη στιγμή που η Μεγάλη Ιδέα γίνεται παρανάλωμα στα αποκαΐδια της πυρπολημένης Σμύρνης μπορεί να ιδωθεί ως μια ενότητα, με πυκνό ιστορικό χρόνο, στον οποίο πάντως ο στρατός αποτελούσε τον κομβικό άξονα των εξελίξεων.

Χωρίς να καταπιάνεται με τις λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της 25ετίας, πρόθεση του πονήματος είναι να φωτίσει ορισμένες πλευρές των γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, του Τύπου της εποχής και του αρχειακού υλικού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: